Gotowe w 15 minut – uwielbiam ten deser: Ciasteczka Be-Be z kremem budyniowym, które wszyscy uwielbiają.
1 169
Doskonały przepis na obłędnie pyszny deser bez pieczenia, który uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Na pewno zakochasz się w tym smaku!
Potrzebujesz:
2 duże opakowanie ciasteczek BeBe
1 masa:
250 g twarogu
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
500 ml schłodzonego mleka
2 opakowania waniliowego puddingu na zimno
2 masa:
400 ml śmietany kremówki + 2 fixy do bitej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
odrobina mleka do namoczenia ciasteczek
Lukier:
160 g czekolady
200 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
W jednej misce wymieszaj twarożek z cukrem pudrem na gładką masę. W drugiej misce ubij śmietanę 30 % z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i fixem, a w trzeciej misce za pomocą np. elektrycznej trzepaczki ubij mleko z puddingiem i cukrem waniliowym.
Twaróg wymieszaj z puddingiem. Mały głębszy talerz lub foremkę o wymiarach 26 x 20 cm przykryj papierem do pieczenia. Na jej spód wyłóż herbatniki namoczone delikatnie mlekiem.
Wlej masę twarogową na ciastka i wygładź powierzchnie, ponownie ułóż herbatniki i skrop mlekiem. Posmaruj bitą śmietaną i wstaw do lodówki.
Na koniec deser możesz posypać startą czekoladą, kakao lub polać tym z prostym lukrem. Śmietanę podgrzej i rozpuść w niej czekoladę, mieszaj do uzyskania gładkości.
Polej nią wierzch deser i pozwól mu się zestalić. Możesz również udekorować kawałkami bananów czy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego!