Słodka uczta w 5 minut i to za kilka złotych.

Świetny przepis, który koleżanka przesłała mi mailem – pierwszy raz wypróbowałam go w zeszłym roku z naszymi truskawkami z własnej uprawy.

Deser okazał się ogromnym sukcesem. Dzieciom i mężowi bardzo smakuje.

Składniki:

  • 2 niskotłuszczowe serki twarogowe w tubce
  • cukier puder do smaku
  • 1 bita śmietana
  • truskawki (możesz dać mniej lub więcej, to zależy od Ciebie)

Przygotowanie:

Do miski wlać śmietankę i ubijać, aż zgęstnieje.

Dodać serek wiejski i cukier i dalej ubijać. Teraz wystarczy nakładać kremy na przemian w misce z wymieszanymi lub pokrojonymi truskawkami. W zależności od gustu możemy dodać także biszkopty lub inne smakołyki według gustu. W naszym domu to najpopularniejszy letni deser. Alternatywnie plaster można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku. Aby uzyskać wyjątkowo kremowy smak, można użyć pełnotłustej śmietany do ubijania.

Deser można także doprawić innym cukrem niż waniliowy. Można dodać np. kakao, roztopioną czekoladę, owoce, orzechy, wiórki kokosowe itp. Dla usztywnienia można dodać 1 opakowanie zagęszczacza do śmietanki. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3 dni.

Suplement diety!

Z tradycyjną wersją można trochę pobawić się i stworzyć wersję bardziej dietetyczną. Oto dwa sposoby:

Potrzebujemy:

  • 250 g twarogu niskotłuszczowego (odtłuszczonego)
  • 150 g jogurtu greckiego (10%)
  • 1 łyżeczka miodu (lub innego słodzika do smaku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Owoce do smaku (maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, …)

Przygotowanie:

Twarożek wymieszać z jogurtem na gładką masę. Dodaj miód/słodzik i sok z cytryny do smaku. Drobno posiekaj owoce i wymieszaj je z ciastem. Wszystko gotowe!

Drugi przepis:

Potrzebujemy:

  • 150 g twarogu niskotłuszczowego (odtłuszczonego)
  • 150 ml mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 miarka odżywki białkowej (o smaku waniliowym lub neutralnym)
  • cynamon lub inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki razem, aż będą gładkie. Można posypać cynamonem lub innym aromatem. Dla gęstszej konsystencji można dodać łyżeczkę nasion chia. Do słodzenia możesz użyć sztucznych słodzików, takich jak stewia lub erytrytol. Wybieraj owoce o niskiej zawartości cukru (maliny, truskawki, porzeczki). Jeśli używasz białka smakowego (czekoladowego, kokosowego), nie musisz go niczym słodzić. Do dekoracji można użyć listka mięty lub startej gorzkiej czekolady.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!