Brak pomysłu na deser z ciasta francuskiego: Mamy coś dla Ciebie. Przepis.

Chodzi za Tobą pyszny deser z ciasta francuskiego, ale zupełnie nie masz na niego pomysłu? Nie przejmuj się, biegniemy z pomocą! Ten przepis to prosty i sprawdzony sposób na zaspokojenie zachcianek każdego, a dodatkowo wykonasz go w jedyne 15 minut. Nada się idealnie na Wielkanoc, ponieważ zastępuje klasyczne wietrzniki czy też ptysie. Oto prosty przepis i lista składników potrzebna mojego wykonania:

Składniki:

  • 1 warstwa ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki do ubijania deserów
  • 1 saszetka budyniu waniliowego (ale może być też śmietankowy)
  • 300 ml mleka

Opcjonalne składniki:

  • masło
  • cukier
  • cynamon
  • jabłka pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

Ciasto francuskie należy podzielić na równe kwadraty pofalowaną łopatą, ale można też zwykłym nożem.

Następnie należy posmarować wykrojone kwadraty mlekiem i wstawić do wcześniej nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut.

Kolejny krok to ubicie budyniu w mleku (zimnym) oraz śmietany i następnie należy je ze sobą połączyć poprzez delikatne wymieszanie.

Teraz należy upieczone kwadraty ciasta przekroić przez środek, z pomocą rękawa cukierniczego nałożyć wcześniej wymieszany krem budyniowo-śmietankowy i przykryć drugim kwadracikiem ciasta.

Opcjonalnie można dodać do kremu podsmażone na patelni, na maśle jabłka z cukrem i cynamonem.

Następnie można posypać kwadraciki cukrem pudrem dla dekoracji.

Deser jest gotowy i można się już delektować.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!