Każdemu zasmakuje. Danie z cukinii, które znika ze stołu w kilka chwil. Sprawdzony przepis

Dania z cukinii są orzeźwiające i doskonale nadają się na upalne dni. Zaskakujące, ile wspaniałych potraw z tego warzywa może zagościć na naszym stole. 

Dzisiaj przyrządzimy hiszpańską tortillę. To proste i szybkie danie, sprawdzi się w każdej okazji, zarówno na bardziej wyszukane przyjęcie, jak i domowy obiad.

Do tego nieoczywistego przepisu użyjemy jednak zwykłych, polskich składników. Będziemy potrzebować startej cukinii, jaj, cebuli, przypraw, a także mięsa wedle uznania.

Czego potrzebujemy?

  • Cukinia (400g)
  • Jajka (4)
  • Cebula
  • Pomidor
  • Pieprz, sól,
  • Olej roślinny do smażenia
  • Twardy ser (50g)
  • Mięso (opcjonalnie)

Przygotowanie

Zacznijmy od umycia i obrania cebuli. Należy ją następnie posiekać i podsmażyć na oleju roślinnym. Kolejno płuczemy cukinię, obieramy ze skóry i siekamy na tarce.

W osobnym naczyniu, wyciskamy sok z cukinii. Połowę startej już cukinii dodajemy do cebuli i kontynuujemy smażenie przez 3 do 4 minut.

Do drugiej połowy cukinii, w osobnym naczyniu, dodajemy jajka i ubijamy.

Całość dołączamy do podsmażonej cukinii, przyprawiamy pieprzem i solą, po czym dokładnie mieszamy. Wymieszaną potrawę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym.

Smażącą się cukinię dekorujemy plastrami pomidora oraz startym serem. Smażymy jakiś czas pod przykryciem, na wolnym ogniu. To samo danie możemy także przygotować w piekarniku.

Cukinia to warzywo, które z powodzeniem możemy łączyć z innymi dodatkami.

Jej neutralny smak daje doskonały efekt z różnymi produktami, dzięki czemu możliwe jest przygotowanie naprawdę przepysznych z jej udziałem.

Ponadto, cukinia jest bardzo zdrowa i powinniśmy jak najczęściej włączać ją do naszej diety.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!