W mojej walce z niedawną chorobą, przepis ten okazał się nieoceniony i jestem przekonany, że i Tobie może przynieść ulgę, szczególnie kiedy wypróbujesz go na samym początku dolegliwości.
Nasz domowy wywar działa cuda w łagodzeniu bólu gardła, wspiera przy kaszlu, a także służy jako doskonały sojusznik dla płuc oraz oskrzeli, ułatwiając usuwanie śluzu.
Jego siła tkwi w tym, że łączy naturalne składniki, które są najpotężniejszą bronią przeciwko infekcjom, kaszlowi i zapaleniom. Z własnych obserwacji wiadomo, że ten środek może przynieść szybką ulgę od kaszlu i zapaleń oraz że stanowi on najsilniejsze wsparcie w terapii grypy i przeziębień.
Doświadczysz znacznej poprawy już przy pierwszych objawach, jeśli zastosujesz ten wywar – przekonasz się, jak złagodzi przebieg choroby lub nawet całkowicie ją powstrzyma. W ciągu trzech dni odczułam wyraźną poprawę, zarówno w przypadku kaszlu, jak i śluzu, dzięki temu przepisowi.
Zastanawiasz się, jak działają składniki tego przepisu?
1.Kurkuma
Kurkuma jest ceniona jako naturalny fenomen, oferując liczne korzyści zdrowotne. Zawarte w niej kurkuminoidy są związkami o silnych właściwościach leczniczych, antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, antyseptycznych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybiczych. Kurkuma znacząco wspiera płuca, co czyni ją jednym z najmocniejszych naturalnych środków wspomagających rekonwalescencję i łagodzących stany zapalne.
2.Czosnek
W sezonie przeziębień i grypy czosnek jest niezastąpionym lekarstwem profilaktycznym. Jego naturalne właściwości antybiotyczne i antywirusowe wzmacniają odporność i pomagają w walce z wirusami.
Zaleca się spożywanie od jednego do dwóch ząbków czosnku dziennie, a nawet trzy do cztery w okresie zwiększonej zachorowalności. Pamiętaj, że nawet zwykła zupa czosnkowa może przynieść ogromne korzyści. Mimo charakterystycznego zapachu, który nie każdemu przypada do gustu, warto konsumować czosnek w połączeniu z olejem, mlekiem, miodem lub świeżą pietruszką po posiłku.
3.Imbir
Jego właściwości antybiotyczne skutecznie zwalczają infekcje górnych dróg oddechowych, a także harmonizują działanie układu pokarmowego, szczególnie kiedy jest spożywany świeży.
Jak przyrządzić ten leczniczy wywar?
Składniki:
- brązowy cukier lub miód (1 łyżeczka)
- czosnek (3 ząbki)
- imbir (1 korzeń)
- starty korzeń kurkumy lub przyprawy (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Obierz czosnek i imbir, następnie pokrój w plasterki. Wrzuć je do garnka z wodą, dodaj cukier oraz kurkumę, a potem wymieszaj. Gotuj przez kilka minut. Po ugotowaniu przecedź do szklanki. Pij ten napar raz dziennie, gdy zauważysz pierwsze symptomy choroby lub gdy chcesz pozbyć się