Wnętrze ziemniaków będzie pięknie kremowe. Przepis na najsmaczniejsze ziemniaki czosnkowe, jakie kiedykolwiek jadłam.
876
Pieczone ziemniaki zapewne przypadną do gustu każdemu, kto lubi dodatki przygotowane inaczej niż przez smażenie czy gotowanie.
Dziś przedstawiamy Wam doskonały przepis na ziemniaki czosnkowe, które są wyjątkowo smaczne, chrupiące i kremowe w środku.
Koniecznie wypróbuj go dzisiaj na obiad. Ich dużą zaletą jest np. to, że nie musisz podawać ich tylko jako dodatek, ale bez problemu przygotujesz je zamiast szybkiego obiadu. Zapach wypieków jest nie do opisania. 🙂
Składniki:
600g ziemniaków
½ szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pietruszka
Oregano
bazylia
5-6 gałązek suszonego lub świeżego tymianku
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Sól
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Opłucz ziemniaki.
Oczyść, ale nie usuwaj skórki. Pokrój je w plasterki lub półksiężyce.
Wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj zmiażdżony czosnek do miski. I oczywiście zioła.
Dobrze wymieszaj. Teraz przykryj ziemniaki roztopionym masłem. Zostaw to na chwilę. Następnie ułóż je na blasze lub blasze do pieczenia.
Możesz go wyłożyć papierem do pieczenia, jeśli chcesz, aby wchłonął tłuszcz z oleju i masła. Posolić i doprawić ziemniaki na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 1 godzinę (w zależności od wielkości ziemniaków).