Nie możemy się doczekać, aż ostygną: Każdy szuka tego przepisu: Paluszki czosnkowe z rozpływającym się w ustach serem.

Doskonały przepis na paluszki czosnkowe. Doskonałe na każdą imprezę! Podobne do pizzy, ale o wyraźnym czosnkowym smaku i z dużą ilością ciągnącego się sera, który kocha każdy!

Potrzebujesz:

2 blachy – 22cmx17cm (porcja dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży instant
  • 8 g  cukru
  • 4 g soli
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 120 ml letniej wody

Mieszanka czosnkowa:

  • 10 g zmiażdżonego czosnku
  • 20 g roztopionego niesolonego masła
  • 30 g serka śmietankowego

Na górę:

  • 280 g sera mozzarella
  • Oregano (opcjonalnie pietruszka)

Przygotowanie:

Wymieszaj cukier, drożdże i ciepłą wodę. Mąkę wymieszaj z solą i dodaj drożdże. Rozpocznij wyrabianie ciasta – dodawaj małym strumieniem olej. Wyrób jednolite ciasto, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce.

W międzyczasie przygotuj mieszankę z czosnku, sera i masła.

Wymieszaj jeszcze raz ciasto, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanej mąką desce. Przełóż każde na blachę i zrób nacięcie wzdłuż ciasta i kolejne 6 w poprzek, tworząc w ten sposób łatwe do oderwania porcje. Posmaruj je czosnkową mieszanką. Posyp serem i oregano. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.

Piecz w 210 stopniach przez 8-10 minut. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!