Czekoladowy mus – Na przyjęciu każdy był nim zachwycony. Przepis.

Mus czekoladowy – procedura przygotowania

Przedstawiamy przepis na pomysłowy i pyszny przysmak, który przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Oprócz sprawiania prawdziwej przyjemności, korzystnie wpływa również na nasze zdrowie. Jeśli używamy wysokiej jakości składników, możemy nawet mówić o korzyściach zdrowotnych. I to tyle, jeśli chodzi o deser! A do samych superlatywów dodam, że jest to przysmak, który jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu i niezwykle szybki. Ciesz się zwiewną konsystencją, idealną miękkością i bogatym czekoladowym smakiem.

Składniki

  • gorzka czekolada – 200 g
  • bita śmietana – 400 ml

Instrukcje przygotowania:

Najpierw przygotuj ozdobne kubki, w których napełnisz piankę czekoladową. Jego produkcja jest tak szybka, że ​​nie dałoby się w jej trakcie nic wymyślić ani przygotować. To luksusowy przysmak, dlatego też kieliszki, w których go podasz, powinny być dekoracyjne i idealne. A teraz przejdźmy do przygotowań. Weź mały rondelek i wlej do niego 100 mililitrów bitej śmietany. Pozostałe 300 mililitrów wlać do miski i wstawić do lodówki, aby dobrze wystygło.

Rondel z jednym decylitrem bitej śmietany postaw na kuchence i podgrzej do temperatury około 50–70 stopni Celsjusza. W żadnym wypadku nie należy go gotować. Jeśli posiadasz termometr zanurzeniowy, warto go tutaj użyć.

Podczas gdy krem ​​się podgrzewa, połam gorzką czekoladę na małe kawałki, aby łatwiej się rozpuściła. Przelać do głębokiej miski i gdy krem ​​osiągnie odpowiednią temperaturę wlać go do czekoladowej miski. Gorącą śmietankę i czekoladę odstawiamy na około pół minuty, a następnie zaczynamy mieszać szpatułką, aż uzyskamy jednolitą, ciemnobrązową masę. Niech lekko ostygnie.

Wyjmij miskę ze schłodzoną śmietaną z lodówki i za pomocą miksera elektrycznego ubij ją na gęstą pianę, która po wyjęciu trzepaczek pozostawia miękkie szczyty. Następnie stopniowo do ubitej piany dodajemy masę czekoladową i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Po dodaniu całej masy czekoladowej do ubitej śmietany, przełóż mus do rękawa cukierniczego i napełnij nim musem pucharki, a następnie udekoruj powierzchnię kawałkiem czekolady lub startymi płatkami czekolady.

Na koniec włóż kubki do lodówki na około pół godziny, aby ostygły i stwardniały i można je podawać z doskonałym smakiem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!