Mus czekoladowy – procedura przygotowania
Przedstawiamy przepis na pomysłowy i pyszny przysmak, który przypadnie do gustu nawet największym smakoszom. Oprócz sprawiania prawdziwej przyjemności, korzystnie wpływa również na nasze zdrowie. Jeśli używamy wysokiej jakości składników, możemy nawet mówić o korzyściach zdrowotnych. I to tyle, jeśli chodzi o deser! A do samych superlatywów dodam, że jest to przysmak, który jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu i niezwykle szybki. Ciesz się zwiewną konsystencją, idealną miękkością i bogatym czekoladowym smakiem.
Składniki
- gorzka czekolada – 200 g
- bita śmietana – 400 ml
Instrukcje przygotowania:
Najpierw przygotuj ozdobne kubki, w których napełnisz piankę czekoladową. Jego produkcja jest tak szybka, że nie dałoby się w jej trakcie nic wymyślić ani przygotować. To luksusowy przysmak, dlatego też kieliszki, w których go podasz, powinny być dekoracyjne i idealne. A teraz przejdźmy do przygotowań. Weź mały rondelek i wlej do niego 100 mililitrów bitej śmietany. Pozostałe 300 mililitrów wlać do miski i wstawić do lodówki, aby dobrze wystygło.
Rondel z jednym decylitrem bitej śmietany postaw na kuchence i podgrzej do temperatury około 50–70 stopni Celsjusza. W żadnym wypadku nie należy go gotować. Jeśli posiadasz termometr zanurzeniowy, warto go tutaj użyć.
Podczas gdy krem się podgrzewa, połam gorzką czekoladę na małe kawałki, aby łatwiej się rozpuściła. Przelać do głębokiej miski i gdy krem osiągnie odpowiednią temperaturę wlać go do czekoladowej miski. Gorącą śmietankę i czekoladę odstawiamy na około pół minuty, a następnie zaczynamy mieszać szpatułką, aż uzyskamy jednolitą, ciemnobrązową masę. Niech lekko ostygnie.
Wyjmij miskę ze schłodzoną śmietaną z lodówki i za pomocą miksera elektrycznego ubij ją na gęstą pianę, która po wyjęciu trzepaczek pozostawia miękkie szczyty. Następnie stopniowo do ubitej piany dodajemy masę czekoladową i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Po dodaniu całej masy czekoladowej do ubitej śmietany, przełóż mus do rękawa cukierniczego i napełnij nim musem pucharki, a następnie udekoruj powierzchnię kawałkiem czekolady lub startymi płatkami czekolady.
Na koniec włóż kubki do lodówki na około pół godziny, aby ostygły i stwardniały i można je podawać z doskonałym smakiem.