Przepis na świetne ciasto o dwóch kolorach, będące doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty, który można przygotować w szybki i prosty sposób.
33 601
Weź miskę i dodaj do niej olej roślinny, mleko oraz mąkę pszenną. (uprzednio przesianą) Wszystko wymieszaj aż do dobrego połączenia. Żółtka oddziel od białek. Żółtka dodaj do powstałej masy i dobrze wymieszaj.
Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj kakao,
a do drugiej olejek waniliowy.
Białka wraz z solą i sokiem z cytryny zacznij ubijać. Stopniowo dodawaj do niej cukier i ubij na sztywną pianę. Włącz piekarnik i nagrzej go do 160 °C. Weź masę kakaową i dodaj do niej połowę ubitej piany delikatnie mieszając. Podobnie z masą waniliową, także dodaj do niej pozostałą pianę i lekko wymieszaj.