Jak przygotować własną Nutellę. Prosty przepis, który każdy chce poznać. Lepsza od oryginalnej.
968
Mąkę należy połączyć z kakao i cukrem w głębokim naczyniu. Następnie dodawać powoli mleko, w kilku porcjach ciągle mieszając tak by nie powstały grudki. Całość podgrzać w rondelku, tak by zawrzało, ciągle mieszać.
Orzechy obrane ze skorupek należy uprażyć na patelni, później kiedy ostygną trzeba je zmielić przy pomocy blendera lub jak ktoś woli w młynku do kawy.
Masło i zmielone orzechy dodać do mieszanki, wszystko razem zagotować, aż osiągnie konsystencje śmietany.
Następnie odstawić, poczekać do ostygnięcia, po czym włożyć do słoika. Krem czekoladowy należy przechowywać w lodówce.
Gotowe! Pamiętajcie, taka domowa Nutella jest zdrowsza i mogą ją spożywać osoby w każdym wieku, bez skutków ubocznych.