Pyszne kotlety z cukinii można przyrządzić szybko, dlatego mogą często występować w domowym menu ku uciesze całej rodziny.
Co oczywiste, bazą dania jest cukinia, a oprócz niej konieczne jest przygotowanie kilku ciekawych smakowo składników, co razem tworzy wyborną kompozycję. Przekonaj się, jak niewielkim nakładem sił można przyszykować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Co dokładnie będzie potrzebne?
W pierwszej kolejności należy zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, po czym odsączyć ją z nadmiaru płynu. Do niej dodajemy startą na drobnych oczkach cebulę i starty ser, mieszamy i dopiero po wykonaniu tej czynności przechodzimy do następnych etapów.
Następnie trzeba sięgnąć po składniki sypkie – wszystkie je wsypujemy do wymieszanej masy, dodajemy również jajko i czosnek uprzednio wyciśnięty. Całość należy dokładnie wymieszać, a później przygotowane ciasto gotowe jest do formowania.
Kotlety mogą przybrać kształt pulpetów lub placków, co zależy od osobistych preferencji. Jeśli będą zbyt grube, będą musiały więcej czasu spędzić na patelni, dlatego lepiej nadać im mniej obfitą konstrukcję.
Olej na patelni trzeba rozgrzać, a potem przeprowadzić proces smażenia, dopóki cukiniowe placuszki nie przybiorą lekko brązowej barwy. Dla lepszego efektu po zarumienieniu warto na krótki czas zakryć patelnię przykrywką, chwilę smażyć w ten sposób, po czym odwrócić kotlety i powtórzyć proces.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.