To delikatne i puszyste ciasto z cukinii nada się idealnie na letni obiad czy lekką przekąskę. Przepis.
2 901
Na początku należy roztopić masło na patelni, dodać odrobinę mąki i poczekać aż całość uzyska brązowy odcień nie przestając mieszać. Dodajemy pół łyżeczki soli jednocześnie dolewając mleko. Ważne, aby nieustannie mieszać całość. Powstałą mieszaninę gotujemy przez 3-4 minuty na drobnym ogniu. Po tym czasie możemy odłożyć naczynie na bok, aby sos wystygł.
Piekarnik należy rozgrzać do 200ºC. W następnym kroku zajmiemy się cukinią. Warzywa należy dokładnie umyć i zetrzeć. Następnie należy odsączyć cukinię, w tym celu możemy włożyć starte części do sitka i odłożyć na moment. Następnie 4 oddzielone wcześniej żółtka dodajemy do sosu, który zdążył już wystygnąć, wsyp również starty ser. Do miski dodajemy również cukinię i całość doprawiamy pieprzem dla smaku, najlepiej sprawdza się mielony pieprz biały.
Białka, które nam pozostały ubijamy dodając odrobinę soli tak, aby powstała sztywna piana. Następnie dodawaj delikatnie łyżkami powstałą pianę do miski,w której znajduje się reszta składników. Staraj się mieszać subtelnie tak, aby całość pozostała delikatna.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem, a następnie posypujemy bułką tartą. Do tak gotowego naczynia wlewamy naszą mieszankę. Górę posypujemy serem, a na sam wierzch dodajemy masło pokrojone w średniej grubości plastry.