Przepis od szefa pobliskiej restauracji. Pyszna przekąska z cukinii, którą każdy ją pokocha.

Mówią, że warto próbować nowych rzeczy, a jeszcze lepiej kosztować specjały polecane przez najlepszych!

Chciałbym się z Tobą podzielić recepturą, którą polecił mi mój wujek i zarazem wybitny szef kuchni. Oto przepyszna i sprawdzona przez lata przekąska, którą na pewno pokochasz! Spróbuj i sam się przekonaj 🙂

Chrupiąca przekąska z cukinii

Jest ona doskonała zarówno na zimno i na ciepło, a ponad jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Dodatkowo, cukinię, którą Ci proponuję nie smażymy na patelni, ale pieczemy w piekarniku, dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak! Jakby tego było mało – tak upieczona cukinia jest nie tylko smaczna, ale w dodatku zdrowa i dietetyczna.

Jesteś już zdecydowany skosztować tej wyśmienitej przekąski? Wyobrażasz sobie jak próbujesz soczystych warzyw otoczonych aromatyczną i chrupiącą skórką? Nie ma czasu do stracenia – do dzieła! Możesz wybrać wśród dwóch przepysznych wariantów na jej przygotowanie.

Wariant pierwszy – chrupiąca cukinia z przyprawami:

  • 3-4 młode cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 50 g twardego sera

Przygotowanie:

Wszystkie cukinie pokrój na plasterki o długości mniej więcej 5 cm. Tak przygotowane plasterki starannie posól.

Teraz przeciśnij czosnek przez praskę i utrzyj ser na tarce o drobnych oczkach. Do osobnej miski wlej olej roślinny, wsyp sól i paprykę, po czym dodaj czosnek i utarty ser. Wszystko starannie wymieszaj.

Przygotuj blachę do pieczenia albo ruszt z piekarnika, na której będziesz piekł cukinię. Kiedy wszystko jest gotowe wystarczy obtoczyć plasterki cukinii w przygotowanej panierce i rozłożyć je na przygotowanej wcześniej blasze lub ruszcie. Cukinię piecz w temp. 180-200 stopni przez 15-20 min.

Wariant drugi – chrupiąca cukinia w bułce tartej:

  • 2-3 młode cukinie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka bułki tartej lub sezamu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • pół łyżeczki chmielu suneli (opcjonalnie)
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku

Przygotowanie:

Wszystkie cukinie pokrój w małe kawałki, po czym dokładnie je posól i odstaw na 15 min. Po tym czasie odcedź sok, które wypuściły i osusz je papierowym ręcznikiem.

Cukinię z mąką wsyp do foliowej torebki, zawiąż ją i potrząsaj tak, aby zawartość dobrze się wymieszała. Kiedy mąka jest już równomiernie rozprowadzona na warzywach przygotuj w osobnej miseczce bułkę tartą/ sezam z przyprawami.

Jajka ubij ze śmietaną i szczyptą soli. Zanurzaj w niej kawałki cukinii, a następnie obtaczaj je w panierce z miseczki.

Przygotuj blachę do pieczenia i panierowane kawałki układaj w równych odstępach na blasze. Piecz w temp. 200-220 stopni przez ok. 15 min.

Voilà! Przekąska gotowa! Oba warianty podawaj na gorąco ze śmietaną lub sosem jogurtowym/ czosnkowym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!