Naprawdę smakuje lepiej niż mięso. W ten sposób szef kuchni z Chorwacji nauczył mnie, jak przyrządzać zwykłą cukinię – szybki i łatwy przepis.
887
Cukinię możesz przygotować w dowolny sposób, ponieważ zawsze pozostaje bardzo smaczna. Proponujemy Wam przepis na wyjątkowo smaczną pieczoną cukinię z warzywami i serem.
Składniki:
2 cukinie
sól i pieprz do smaku
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
250 g twardego sera
2 pomidory
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Skórkę cukinii pokroić widelcem. Usuwamy końce. Pokrój plastry w poprzek. Na plasterkach wykonujemy nacięcia w kształcie siatki.
Plastry przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz, dokładnie nacieramy. Odstaw na 10 minut. Do szklanej formy dodać jajka, sól, skrobię, bazylię, mielony pieprz, śmietanę. Ubij widelcem.
Plastry cukinii posmarować mąką na talerzu. Następnie zanurz je w mieszance jajecznej.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj olejem. Kładziemy na nim plastry. Włóż cukinię do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Pokrój ser i pomidory w kostkę na twardej macie. Zetrzyj czosnek na pomidorze. Wymieszać łyżką.
Rozłóż pomidor i ser na plasterkach cukinii. Umieść blachę w piekarniku na kolejne 5 minut. Przysmak z cukinii posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.