Obłędna w smaku cukinia na zimę z sosem pomidorowym. Prosty przepis z notatnika mojej mamy

Umyj słoiki sodą oczyszczoną i dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Umytą młodą cukinię pokrój w plastry o długości około 8 cm.

W każdym słoiku umieść 1 parasol kopru, 1 ząbek czosnku, 1 liść porzeczki i wiśni, 3 groszki ziela angielskiego i kilka kawałków ostrej papryki.

Cukinię ułóż możliwie jak najciaśniej w słoikach. Zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.

W międzyczasie przygotuj marynatę. Zagotuj 800 ml wody z solą i cukrem. Dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.

Odlej wodę ze słoików i dodaj 1 łyżkę octu do każdego słoika. Zalej wrzącą marynatą.

Zakręć słoiki wysterylizowanymi gorącymi pokrywkami i natychmiast odwróć je do góry dnem. Owiń kocem i odstaw na dwa dni.

Koniecznie spróbuj zrobić pyszną sałatkę z cukinii na zimę. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo przyjemne. Pikantna przystawka z cukinii dobrze komponuje się z duszonymi ziemniakami, ryżem i makaronem.

Podoba ci się przepis? Podziel się z przyjaciółmi!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!