Obłędna w smaku cukinia na zimę z sosem pomidorowym. Prosty przepis z notatnika mojej mamy
57 765
Umyj słoiki sodą oczyszczoną i dobrze wypłucz pod bieżącą wodą. Umytą młodą cukinię pokrój w plastry o długości około 8 cm.
W każdym słoiku umieść 1 parasol kopru, 1 ząbek czosnku, 1 liść porzeczki i wiśni, 3 groszki ziela angielskiego i kilka kawałków ostrej papryki.
Cukinię ułóż możliwie jak najciaśniej w słoikach. Zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Zagotuj 800 ml wody z solą i cukrem. Dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę. Dobrze wymieszaj i zagotuj.
Odlej wodę ze słoików i dodaj 1 łyżkę octu do każdego słoika. Zalej wrzącą marynatą.
Zakręć słoiki wysterylizowanymi gorącymi pokrywkami i natychmiast odwróć je do góry dnem. Owiń kocem i odstaw na dwa dni.
Koniecznie spróbuj zrobić pyszną sałatkę z cukinii na zimę. Przygotowanie jej nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo przyjemne. Pikantna przystawka z cukinii dobrze komponuje się z duszonymi ziemniakami, ryżem i makaronem.
Podoba ci się przepis? Podziel się z przyjaciółmi!