Obłędna w smaku cukinia na zimę z sosem pomidorowym. Prosty przepis z notatnika mojej mamy
57 764
Do najbardziej znanych przepisów na przetwory należą te z pomidorów i ogórków. Aby urozmaicić zimowe menu polecam dziś świetny przepis na cukinię w sosie pomidorowym.
Musztarda dodaje pikanterii marynacie, która sama w sobie jest niesamowicie pyszna. Cukinia jest chrupiąca, słodko-kwaśna i umiarkowanie ostra. Istnieje ryzyko, że tak Ci zasmakuje, aż zjesz całą porcję od razu i nie zdążysz włożyć jej do słoików!
CUKINIA NA ZIMĘ Z SOSEM POMIDOROWYM
Marynowana cukinia jest bardzo łatwa do przygotowania. Pomimo braku sterylizacji słoiki nie wymagają specjalnych warunków przechowywania. Ilość składników wskazanych w przepisie wystarczy na 4 słoiki po 0,5 litra.
SKŁADNIKI
1200 g młodej cukinii
800 ml wody
125 ml przecieru pomidorowego
30 g soli
75 g cukru
4 łyżki octu
1 łyżeczka musztardy w proszku (do kupienia w wybranych sklepach między innymi sklepach internetowych – https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-288-Musztarda-w-proszku-Colmans-113g.html)