Wreszcie znalazłam przepis na idealne ciasto z truskawkami: Ciasto z budyniem – najlepsze ciasteczko całego sezonu.

Fantastyczne ciasto. Wystarczy, że wylejesz budyń na ciasto i włożysz do piekarnika. To naprawdę fantastyczny przepis.

To naprawdę fantastyczny przepis. Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 100 ml oleju
  • 250 g mąki półgrubej
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 400 g truskawek

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 350 ml mleka
  • 3 łyżki cukru

Opcjonalnie:

  • cukier puder

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy budyń do polewy:

Budyń wymieszaj z niewielką ilością mleka. Do płomienia włóż pozostałe mleko i cukier.

Gdy się zagotuje, dodajemy mleko z proszkiem budyniowym. Ugotuj gęsty budyń i pozostaw do ostygnięcia. Mieszamy.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Umyj truskawki i pozwól im odsączyć. Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie piana. Dodać wanilię, olej i wodę. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ostrożnie, ręcznie wymieszaj pianę z białek. Blaszkę o wymiarach 30×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i łyżką układamy na nim budyń.

I wkładamy kawałki truskawek – delikatnie wciskamy je w ciasto. Piec około 30 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!