Wszystko wymieszałam i do piekarnika. Ciasto z dżemem, które przygotujesz w 5 minut. Rewelacyjny smak

Proste ciasto z dżemem – idealne do herbaty

Wszyscy uwielbiamy przepisy proste i szybkie. Wykonane z poniższego przepisu ciasto sprawdzi się świetnie do popołudniowej ciepłej herbatki lub pobudzającej kawy.

Składniki:

  • 2 jajka;
  • 2,5 szklanki mąki;
  • pół szklanki cukru;
  • 80 g rodzynek;
  • 250 ml kefiru;
  • szklanka dżemu (dowolnego);
  • cukier wanilinowy;
  • ½ łyżeczki sody;
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Dżem i sodę mieszamy i odstawiamy na bok. W tym czasie ubijamy jajka i cukier (zwykły i wanilinowy) z dodatkiem soli. Całość następnie dodajemy do dżemu i dokładnie łączymy. Dodajemy także rodzynki (jeśli są suche to przedtem zalewamy je wrzącą wodą na od 5 do 7 minut i odlewamy wodę).

Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną pergaminem i wkładamy do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 180 stopni. Po około 40 minutach ciasto będzie gotowe – pieczemy do suchego patyczka.

Po wyciągnięciu ciasto jest już gotowe! Świetnie smakuje z cukrem pudrem, a jeśli użyto dżemu jabłkowego – także z cynamonem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!