Ciasto z malinami i jogurtem – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
139
Ciasto z malinami i jogurtem – procedura przygotowania
Dziś przyjrzymy się przepisowi na lekkie i niesamowicie dobre ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno na urodziny, jak i inne uroczystości. Jednak Twoja rodzina i przyjaciele będą zachwyceni, jeśli przygotujesz to po prostu dla zabawy. Zobaczysz, że zasmakuje całej rodzinie i nie potrzeba do tego żadnych szalonych składników.
Składniki
maliny – 700 g
jogurt kremowy – 600 g
śmietana – 200 g
śmietana do ubijania – 200 ml
biała czekolada – 200 g
żelatyna – 20 g
biszkopty – 1 opakowanie
syrop cukrowy – według uznania
Przygotowanie
Żelatynę wsypać do filiżanki z kilkoma łyżkami wody i wymieszać. Czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu wraz z bitą śmietaną. Gdy trochę ostygnie, wymieszaj go z żelatyną. Następnie włóż mieszaninę do lodówki na 1 godzinę, aby zgęstniała.
Następnie weź krem czekoladowy i wymieszaj go. Dodać jogurt i ponownie dokładnie wymieszać. Maliny odłożyć do dekoracji, a resztę wymieszać z masą.
Formę o średnicy 21 cm wyłóż folią spożywczą, a spód i boki rozsmaruj biszkoptami lekko nasączonymi syropem. Teraz wylej krem na biszkopt. Przykryj folią i przechowuj w lodówce do następnego dnia. Unieś ciasto wraz z folią pod spodem, połóż je na talerzu i delikatnie zdejmij folię spożywczą. Udekoruj powierzchnię ciasta bitą śmietaną i malinami.
Twoja rodzina i goście będą zachwyceni, a Ty nie będziesz miał prawie nic do roboty z tym ciastem. Życzymy smacznego!