Ciasto z kremem i karmelizowanymi jabłkami – procedura przygotowania
Szarlotka z kremem wygląda pięknie i smakuje jeszcze lepiej. Nadaje się do podawania w dni powszednie do kawy, ale także podczas uroczystości. Dzięki kremowi deser jest pyszny, puszysty i soczysty.
Ciasto
- jajka – 100 g
- cukier – 8 g
- cukier waniliowy – 80 ml
- olej słonecznikowy – 50 g
- masło – 360 g
- mąka – 10 g
- proszek do pieczenia – 12 g
- skórka cytryny – od 1 szt
Nadzienie jabłkowe
- jabłka – 1 szt
- sok z cytryny – od 1/2 szt
- cukier – 2 łyżki
Krem
- mleko – 400 ml
- żółtko jaja – 1 szt
- cukier – 3 łyżki
- cukier waniliowy – 8 g
- skrobia kukurydziana – 4 łyżki
- śmietana do ubijania – 200 ml
Dekoracja
- cukier puder – do smaku
Przygotowanie
Najpierw przygotuj korpus. W misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do powstałej masy dodać olej i miękkie masło i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać część mąki z proszkiem do pieczenia, skórką z cytryny i zagnieść ciasto, do którego następnie dodać resztę mąki. Wskazówka: Zetrzyj skórkę z dobrze umytej i nietraktowanej chemicznie cytryny. Uwaga: Zaleca się dodawanie mąki małymi porcjami, gdyż dzięki temu składniki lepiej się połączą, a ciasto będzie gładsze i pozbawione grudek.
Ciasto podzielić na dwie równe części, jedną z nich włożyć do torebki i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Wypełnij wysmarowaną masłem tortownicę drugą częścią ciasta.
Teraz obierz jabłko, usuń rdzeń, pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do rondla. Jabłko skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i wymieszaj. Gotuj jabłko na kuchence przez 5 minut. Następnie zdejmij rondelek z ognia i do drugiego rondelka wlej mleko, jajka, cukier, cukier waniliowy, skrobię kukurydzianą i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj mieszaninę na ogniu przez około 2-4 minuty, aż zgęstnieje. Następnie dokładnie wymieszaj śmietanę ze śmietaną, a następnie z ugotowanymi jabłkami. Rozłóż mieszaninę równomiernie na cieście w formie do ciasta i przykryj grubo startym ciastem z zamrażarki.
Ciasto z kremem włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i piecz przez 25 minut.