Przepis jest prosty i nie wymaga pieczenia: To pyszne ciasto na dobre zagości na Twoim stole.
2 266
Nie każde ciasto, które zachwyca nasze kubki smakowe musi być trudne w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis na ciasto które bardzo łatwo przygotować, bez użycia piekarnika, a do tego jest przepyszne! Polecamy każdemu smakoszowi, który uwielbia banany.
Do przygotowania potrzebne będą:
Spód ciasta:
1/4 szklanki roztopionego masła
około 45 ciasteczek typu herbatniki
Masa kremowa:
250 g serka mascarpone
400 ml śmietanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
Pozostałe składniki:
2 opakowania budyniu waniliowego, oraz 3 szklanki mleka potrzebne do przygotowania.
3 banany
polewa karmelowa do dekoracji
Pokrusz herbatniki i wymieszaj z roztopionym masłem, następnie ułóż w tortownicy i delikatnie ugnieć. Powstała masa będzie spodem naszego ciasta. Włóż do lodówki na około 2 godziny, aby spód nieznacznie stwardniał.
Po wyjęciu tortownicy z lodówki, przystąp do robienia masy. Serek mascarpone dokładnie wymieszaj z połową śmietanki oraz cukrem pudrem, tak aby nie było żadnych grudek. Powstałą masę rozprowadź na spodzie ciasta.
Obierz banany. Pokrój je w plasterki, a następnie ułóż na masie kremowej.
Przygotuj budyń (2szt.) według przepisu na opakowaniu. Budyń pozostaw na kilkanaście minut, aby ostygł. Gdy będzie już chłodny, przełóż go ostrożnie na banany.
Ubij pozostałą część śmietanki, tak aby była sztywna. Rozprowadź ją na wierzchu ciasta. Przygotowane ciasto wsadź na przynajmniej kilka godzin do lodówki; jeśli to możliwe, chłodź je całą noc.
Przed podaniem ciasto warto polać polewą karmelową. Smacznego!