Zrobisz je błyskawicznie: Ciasto Toffi – znakomite ciasto bez pieczenia.

Od wielu lat przygotowuję ciasto Toffi. W ciągu tego czasu wielokrotnie zmieniałam składniki, a czasem wprowadzałam nawet zupełnie nowe.

Ciasto zawsze smakuje idealnie, a znika ze stołu równie szybko jak się je robi-błyskawicznie! Przedstawiam teraz, moim zdaniem, najlepszą wersję i życzę smacznego!

Przepis na formę 18x28cm.

Składniki:

Przełożenie i dekoracja:

  • duża paczka krakersów (słonych)
  • duża paczka maślanych herbatników
  • puszka masy kajmakowej, 400 g
  • gorzka czekolada, 50 g

Masa budyniowa:

  • mleko, 500 ml
  • 2 jajka
  • masło, 100 g
  • mąka, 1/2 szklanki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Masa śmietankowa:

  • 500 ml śmietanki (30%)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru (dodane dla smaku)

Przygotowanie:

Masa budyniowa:

Zagotuj szklankę mleka razem z masłem. W osobnym naczyniu wymieszaj drugą szklankę mleka, obie mąki, jajka oraz cukier waniliowy, a później przelej masę do gotującego się już mleka. Gotuj wszystko przez chwilę na średnim ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, a następnie lekko przestudź.

Masa śmietankowa:

Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy Wszystko dokładnie delikatnie wymieszaj.

Kolejność układania:

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułóż warstwę z herbatników, później rozsmaruj masę budyniową na dnie blaszki. Następnie ułóż pierwszą warstwę krakersów, później masę kajmakową i znów kolejną warstwę krakersów. Na końcu przykryj całość bitą śmietaną.

Wstaw ciasto do lodówki (minimum na całą noc, a jeśli to możliwe najlepiej na całą dobę), wtedy będzie ładniej się kroiło. Zaraz przed podaniem polecam również posypać wszystko tartą gorzką czekoladą. Życzę wszystkim smacznego!

PRZEPYSZNE! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!