Ciasto zawsze smakuje idealnie, a znika ze stołu równie szybko jak się je robi-błyskawicznie! Przedstawiam teraz, moim zdaniem, najlepszą wersję i życzę smacznego!
Przepis na formę 18x28cm.
Przełożenie i dekoracja:
Masa budyniowa:
Masa śmietankowa:
Masa budyniowa:
Zagotuj szklankę mleka razem z masłem. W osobnym naczyniu wymieszaj drugą szklankę mleka, obie mąki, jajka oraz cukier waniliowy, a później przelej masę do gotującego się już mleka. Gotuj wszystko przez chwilę na średnim ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, a następnie lekko przestudź.
Masa śmietankowa:
Śmietankę (dobrze schłodzoną) ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy Wszystko dokładnie delikatnie wymieszaj.
Kolejność układania:
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Ułóż warstwę z herbatników, później rozsmaruj masę budyniową na dnie blaszki. Następnie ułóż pierwszą warstwę krakersów, później masę kajmakową i znów kolejną warstwę krakersów. Na końcu przykryj całość bitą śmietaną.
Wstaw ciasto do lodówki (minimum na całą noc, a jeśli to możliwe najlepiej na całą dobę), wtedy będzie ładniej się kroiło. Zaraz przed podaniem polecam również posypać wszystko tartą gorzką czekoladą. Życzę wszystkim smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.