Szybkie ciasto śnieżynka – procedura przygotowania
Śnieżynka to wspaniałe i niepowtarzalne ciasto, które z łatwością wykonasz w domu. Przekonasz się, że to ciasto z łatwością stanie się bardzo popularne wśród dzieci, zwłaszcza zimą. Wygląda tak, jakbyś pokrył ją pięknym, czystym i białym śniegiem.
Jednocześnie do jego przygotowania nie będziesz potrzebować niczego szalonego ani wyjątkowo drogiego. I masz gwarancję, że zadowolisz zarówno swoje dzieci, jak i dorosłych. Ponadto śnieżny tort jest również niesamowity dla odwiedzających.
Ciasto
- mąka – 440 gr
- cukier – 240 gr
- masło – 60 gr
- jajka – 4 szt
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
Krem
- śmietana do ubijania – 600 ml
- kwaśna śmietana – 320 gr
- ser śmietankowy – 200 gr
- biała czekolada – 200 gr
- wiórki kokosowe – 200 gr
Przygotowanie
Przede wszystkim ubij jajka mikserem. Dodaj cukier ze szczyptą soli i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Dodaj masło i zacznij wyrabiać, aż powstanie miękkie i jednolite ciasto. Ciasto pokroić na sześć równych części. Rozłóż każdy kawałek ciasta na cienkim arkuszu i piecz w temperaturze 180 stopni przez sześć do siedmiu minut.
W przypadku kremu najpierw wlej śmietanę do miski, dodaj serek i dobrze wymieszaj blenderem. Dodać roztopioną czekoladę i wiórki kokosowe. W osobnej misce ubijaj śmietankę przez kilka minut. Stopniowo ubijaj go do kremu w toku. Mieszaj, aż będzie gładkie. Aby zrobić ciasto, posmaruj kremem wszystkie arkusze ciasta i ułóż je jeden na drugim.
Jeśli zostawisz ciasto tak po prostu, będzie miało przyjemny kokosowy smak, ale nie będzie wyglądać zbyt świątecznie. Jeśli naprawdę chcesz zadowolić rodzinę i przyjaciół, udekoruj ciasto wiórkami kokosowymi na koniec i włóż ciasto do lodówki na dwie do trzech godzin, aby stężało.