Jest bardzo proste i szybkie: Pyszne ciasto z kwaśną śmietaną i czekoladą. Koniecznie zapisz ten przepis.
4 838
Pyszne ciasto z kwaśną śmietaną i czekoladą. Jest bardzo proste, szybkie i za każdym razem możesz przygotować je inaczej. Na przykład możesz pominąć kakao i użyć budyniu czekoladowego lub owocowego itd. To zależy od Ciebie, ale wynik jest zawsze będzie fantastyczny.
Potrzebujesz:
Ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru pudru
5 łyżek mąki półgrubej
2 łyżki kakao
5 łyżek wody
5 łyżek oleju
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
700 ml mleka
5 łyżek cukru pudru
2 opakowania budyniu waniliowego
Górna warstwa:
500 g kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki 30 %
czekolada
Przygotowanie:
Najpierw ugotuj budyń waniliowy (dodaj cukier, ja dodaję 4-5 łyżek, jeśli wolisz słodszy, śmiało dodaj więcej). Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj olej i wodę.
Na koniec po prostu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Na wierzchu kleksy budyniu ułóż łyżką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut.
Po upieczeniu ostudź ciasto i nałóż warstwę kremu budyniowego. Śmietanę 30% ubij z cukrem, posmaruj ciasto. Wierzch udekoruj roztopioną czekoladą. Życzę smacznego!