Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny. Pyszne Trójwarstwowe ciasto.
Owocowe ciasto skradło nasze serca i bardzo często gości na moim stole.
Przygotowanie jest na prawdę proste i szybkie, a do tego nie wymaga niezwykłych umiejętności kucharskich. Zachęcam do spróbowania, a myślę, że zakochasz się w tym przepisie tak jak ja.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- mąka / 3 szklanki
- masło /200 g. – niecała kostka (schłodzone wcześniej, można w zamrażalce)
- mleko /100ml. – niecałe pół szklanki
- cukier biały /60 g. – 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia / 1 łyżeczka
- sól / szczypta do smaku
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- suszone morele /250g.
- suszone śliwki /250g.
- cytryna / 2 średnie
- cukier / 70g – 6 łyżek
- mąka / 10g – 1 łyżka
Przygotowanie ciasta:
Do miski wsyp mąkę. Schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i połącz z mąką do powstania sypkich okruchów. Odłóż do oddzielnego naczynia ok. dwie łyżki masy z mąki i masła do posypania wierzchu ciasta.
Do pierwszej części ciasta dodaj cukier i proszek do pieczenia, dosyp też szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
Powoli wlewaj mleko i dobrze zagnieć ciasto do uzyskania kulki. Ciasto na posypanym mąką blacie uformuj w rulon i podziel na 3 równe i jedną nieco większą część. Pozostaw na chwilę do połączenia na blaszce z nadzieniem.
Przygotowanie nadzienia:
*warstwa 1:
posiekaj drobno suszone śliwki i morele i pozostaw w dwóch oddzielnych miseczkach.
*warstwa 2:
Cytrynę podziel na ćwiartki i przemiel w maszynce do mielenia lub blenderze. Dodaj cukier i mąkę. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników
Przekładanie ciasta i nadzienia:
Formę do pieczenia wyłóż papierem lub pergaminem, albo wysmaruj masłem. Największą część ciasta rozwałkuj i ułóż na dnie formy, tak aby ciasto zachodziło na boki.
Na pierwszej warstwie ciasta wyłóż przygotowane śliwki.
Przykryj kolejną, rozwałkowaną częścią ciasta – pamiętaj, żeby przy każdej warstwie zaciągać ciasto na boki formy.
Na kolejną warstwę równomiernie rozłóż posiekane morele.
Podobnie jak wcześniej przykryj ciastem. Wyłóż nadzienie cytrynowe i rozsmaruj na całej powierzchni i przykryj ostatnią warstwą ciasta.
Posyp wiersz odstawionymi wcześniej kawałkami kruszonki z mąki i masła. Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 do 50 minut.