Fantastyczne szybkie ciasto na strudle makowe – wyglądają jak z cukierni, a zapach w kuchni jest nie do opisania
948
Przepis na znakomity strudel, który jest szybki i niezwykle smaczny!
Moim ulubionym jest strudel z nadzieniem makowy, ale spróbuj też orzechowego, serowego czy kakaowego, zmieniając nadzienie według własnego gustu i upodobań smakowych.
Potrzebujesz:
1 kg mąki
3-4 łyżki cukru pudru
1 szczypta soli
1 opakowanie proszku do pieczenia
2 całe jajka
300 ml oleju
500 ml mleka (może być więcej)
Dodatkowo:
1 kostka drożdży
1/2 łyżeczki cukru pudru
100 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
np. mielony mak, cukier puder, cynamon, ciepłe mleko, dżem
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj drożdże i nadzienie. 1/2 łyżeczki cukru pudru wsyp do 100 ml ciepłego mleka, połam kostkę drożdży, dodaj do mleka i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Aby zrobić nadzienie makowe wymieszaj mak z cukrem pudrem i cynamonem, zalej gorącym mlekiem.
Na koniec dodaj ulubiony dżem. Na 200 g zmielonego maku daję 50 ml mleka, 100 g cukru pudru, 1 łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki dżemu. Wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia) i dodaj drożdże z mlekiem. Następnie dodaj 2 jajka i stopniowo wlewaj olej i 500 ml ciepłego mleka.
Ciasto mieszaj za pomocą trzepaczki. Podziel je na około 4 części, rozwałkuj każdą, napełnij nadzieniem, zwiń w rulon i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasta posmaruj delikatnie olejem, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz w temperaturze 180 ° C na złoty kolor. Smacznego!