Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia.
Mieszamy i robimy wgłębienie na środku. Do studzienki wlej 3/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej , ale wlewaj ją stopniowo. Następnie wlewamy również olej. Teraz wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto rękami. Ciasto nie powinno się sklejać, a w misce nie powinno pozostać mąki.
Zajmie Ci to około 2 minut. Jeszcze przed wyrobieniem ciasta można włączyć piekarnik na 250°C, aby na razie go rozgrzać. Tę pizzę trzeba upiec bardzo szybko. Gdy ciasto będzie elastyczne, rozciągnij je na okrąg i ułóż na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Aby ciasto było cienkie, można je rozwałkować wałkiem i nadać brzegom kształt przypominający pizzerię. Ciasto nakłuwamy widelcem i możemy przystąpić do nadziewania. Na wierzchu ciasta ułóż sos pomidorowy. Można doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem, suszoną bazylią i czosnkiem.
Teraz możesz dodać np . szynkę, salami czy różne rodzaje sera. Można również dodać kukurydzę, cebulę, ostrą paprykę, oliwki i inne składniki do smaku. Nie zapomnij obficie posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 do 25 minut. Gotowe, możesz pokroić pizzę i podawać.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.