Idealne ciasto na pizzę, które przygotujesz bez ugniatania i bez zakwasu: muszę podzielić się tym luksusowym przepisem, robię go co tydzień.
158
Najlepsze domowe ciasto na pizzę. Bez długiego ugniatania, bez wyrastania i na stół. W tym artykule poznasz przepis na pyszne, domowe ciasto na pizzę.
Pizza jest bardzo smaczna, nie wymaga wyrastania i jest gotowa w 30 minut. Postaw na ten przepis, a rodzina będzie zachwycona. Składniki na domową pizzę:
2 szklanki mąki zwykłej (320 g)
1 łyżka proszku do pieczenia (15 g)
1/2 łyżeczki soli (6 g)
3/4 szklanki wody (180 ml)
1/4 szklanki oleju (60 ml)
udekoruj do smaku
Nadzienie:
salami
szynka
ser
ser mozzarella
rozgnieciony czosnek
pomidory
słodka kukurydza
ostra papryczka
kiełbasa
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i proszek do pieczenia.
Mieszamy i robimy wgłębienie na środku. Do studzienki wlej 3/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej , ale wlewaj ją stopniowo. Następnie wlewamy również olej. Teraz wymieszaj wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ciasto rękami. Ciasto nie powinno się sklejać, a w misce nie powinno pozostać mąki.
Zajmie Ci to około 2 minut. Jeszcze przed wyrobieniem ciasta można włączyć piekarnik na 250°C, aby na razie go rozgrzać. Tę pizzę trzeba upiec bardzo szybko. Gdy ciasto będzie elastyczne, rozciągnij je na okrąg i ułóż na blasze wysmarowanej masłem i posypanej mąką.
Aby ciasto było cienkie, można je rozwałkować wałkiem i nadać brzegom kształt przypominający pizzerię. Ciasto nakłuwamy widelcem i możemy przystąpić do nadziewania. Na wierzchu ciasta ułóż sos pomidorowy. Można doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem, suszoną bazylią i czosnkiem.
Teraz możesz dodać np . szynkę, salami czy różne rodzaje sera. Można również dodać kukurydzę, cebulę, ostrą paprykę, oliwki i inne składniki do smaku. Nie zapomnij obficie posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 do 25 minut. Gotowe, możesz pokroić pizzę i podawać.