Klasyczne ciasto marmurkowe – 2 warianty przepisu według naszych babć – proces przygotowania
Ciasto to klasyka. Jest szybki, tani i często pobija wszystkich cukierników na świecie. Nawet ten prosty deser ma mnóstwo różnych przepisów. To tak jak z sałatką ziemniaczaną, co za rodzinna, to własny przepis. Wybraliśmy dla Ciebie dwa najlepsze z nich i możesz wypróbować, który bardziej Ci odpowiada.
Składniki
Białe ciasto
- mąka półgruba – 2,5 szklanki
- cukier – 1,5 szklanki
- olej – 1 szklanka
- woda gazowana – 1 szklanka
- jajka – 5 szt
- kakao – 3 łyżki
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ciemne ciasto
- mąka półgruba – 300 g
- cukier – 150 g
- mleko – 200 ml
- olej – 100 ml
- jajka – 4 szt
- cukier waniliowy – 1 torebka
- proszek do pieczenia – 1 torebka
- kakao – 2 łyżki
- dowolna esencja – według gustu
Przygotowanie
Białe ciasto – Wbij pięć jajek i oddziel żółtka od białek. Białka ubić na pianę i stopniowo dodawać cukier. Gdy uzyskasz miękką i błyszczącą masę, wmieszaj żółtka, a następnie gazowaną wodę mineralną i szklankę oleju. Gdy masa jajeczna będzie jednolita, zmniejszyć prędkość ubijania do minimum i dodać w częściach mąkę półgrubą i jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Wyrobić jednolite i półpłynne ciasto.
Ciasto podzielić na dwie miski. Do jednej dodać kolejne trzy łyżki mąki półgrubej, a do drugiej trzy łyżki kakao. Formę do ciasta smarujemy olejem, posypujemy grubą mąką lub bułką tartą i wlewamy najpierw jasne, a następnie ciemne ciasto. Następnie delikatnie wymieszaj oba ciasta widelcem, aby w środku powstała marmurkowatość. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 40 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.
Ciemne ciasto – W misce wymieszaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, aż masa będzie gładka. Ubić cztery jajka, dodać mleko, olej i ewentualnie odrobinę wanilii, rumu lub esencji migdałowej. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy półpłynne ciasto, które dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy dwie łyżki kakao. Formę wysmaruj masłem i posyp mąką. Do formy wlać połowę jasnego ciasta, wylać na nią połowę ciemnego ciasta, ponownie nałożyć warstwę jasną i na koniec ciemną. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 25 minut.