Ciasto Jagodowe z Kwaśną Śmietaną: Niesamowicie pyszne i gotowe w piekarniku w 10 minut.

Przepis na doskonałe i bardzo delikatne ciasto z jagodami i kwaśną śmietaną.

Przygotujesz go szybko i prosto. Wystarczy wymieszać ciasto, wylać je na blaszkę i posypać owocami oraz posypką.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g kwaśnej śmietany
  • 300 g mąki półgrubej
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • jagody lub inne owoce
  • cukier puder

Kruszonka w proporcji (1:1:1):

  • masło
  • cukier
  • gruba mąka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jajka razem z cukrem ubić na białą pianę.

Ostrożnie wymieszaj śmietanę z pianką. Stopniowo wsypywać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać mleko. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ułożyć owoce i posypać posypką. Kruszonkę robimy z grubej mąki, cukru i masła. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!