Ciasto „Jabłkowy taniec”. Moi goście oszaleli na punkcie tego przepysznego ciasta.
„Jabłkowy taniec” składa się z puszystego ciasta, pysznej jabłkowej warstwy i delikatnej, kremowej warstwy ala strachatella. Jestem pewna, że wygląd tego deseru zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości, a jego smak podbije serca i kubki smakowe absolutnie wszystkich wielbicieli domowych wypieków!
Składniki
- Mąka pszenna – 130 g
- Skrobia – 70 g
- Cukier – 150 g
- Masło – 220 g
- Margaryna – 70 g
- Jajko – 1 sztuka
- Żółtko – 2 sztuki
- Jabłka – 1,5 kg
- Śmietana 30% – 500 ml
- Ser mascarpone – 250 g
- Jogurt grecki – 250 g
- Cukier puder – 0,5 szklanki
- Gorzka czekolada – 100 g
- Żelatyna – 5 łyżeczek
- Woda – 80 ml
- Galaretka pomarańczowa (90 g) – 3 opakowania
Przygotowanie
Połącz 100 g miękkiego masła z cukrem i margaryną, ubij mikserem na puszystą masę. Następnie, bez przerywania ubijania, dodaj 3 żółtka, a następnie 1 białko. Ubijaj przez kolejne 2 minuty.
Przesiej mąkę ze skrobią bezpośrednio do ubitej masy, mieszaj składniki mikserem z małą prędkością. Wyłóż gotowe ciasto równomiernie na blaszkę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm, wyłóż ją wcześniej pergaminem.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 25 minut.
Jabłka umyj, obierz i usuń rdzeń, zetrzyj owoce na grubej tarce. Przenieś składnik do rondla, dodaj pozostałe masło i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Następnie wsyp 2 galaretki do garnka. Możesz wybrać też galaretkę cytrynową według własnych upodobań. Duś mieszaninę przez około 5 minut, aż granulki proszku się rozpuszczą.
Następnie zdejmij rondel z ognia, ostudź trochę zawartość. Otrzymasz gęstą mieszankę galaretki jabłkowej, którą następnie równomiernie rozprowadź na schłodzonym już cieście.
Zalej żelatynę szklanką wody, a po chwili podgrzej, aby się rozpuściła. Ubij schłodzoną śmietanę mikserem. Mascarpone wymieszaj z greckim jogurtem i cukrem pudrem.
Podczas procesu mieszania stopniowo dodawaj ciepłą żelatynę, kolejno dodawaj po łyżce schłodzoną, ubitą śmietanę. Zetrzyj czekoladę na grubej tarce i wymieszaj z kremową masą.
Wylej przygotowaną masę na ochłodzoną galaretkę jabłkową i włóż ciasto do lodówki. W między czasie wymieszaj zawartość ostatniego opakowania galaretki w 400 ml wrzącej wody.
Mieszaj, aż granulki się rozpuszczą, a gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylej ją na ciasto. Ponownie włóż deser do lodówki na półtorej godziny.
Górną warstwę galaretki możesz ozdobić np. liśćmi mięty lub kawałkami czekolady.