Po 15 minutach nie mogłam oderwać się od talerza: Owinęłam herbatniki w folię spożywczą …

Często zdarza się każdemu z nas, wizyta niezapowiedzianych gości i szybko trzeba coś przygotować do kawy bądź herbaty.

Bywa też tez mamy ochotę na coś słodkiego a nie mamy natomiast ochoty na długotrwałe przygotowywania i pieczenie.W takich sytuacjach na ratunek przyjdą nam przepisy na domowe ciasta bez pieczenia. Dziś przedstawię Wam moje ulubione!

Ciasto bananowe

SKŁADNIKI

  • 500 g śmietany
  • 500 g herbatników
  • 250 g cukru
  • 4 duże banany
  • 100 g czekolady

PRZYGOTOWANIE

Dobrze ubij śmietanę z cukrem, aby rozpuścił się cały cukier. Pokrój banany w cienkie kółka. Umieść herbatniki na talerzu ( blaszce) w kilku warstwach, aby uzyskać gładką podstawę i obficie posmaruj połową bitej śmietany. Połóż banany na wierzchu.

Ponownie ułóż herbatniki i śmietanę. Zmiel kilka pozostałych ciastek. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Udekoruj ciasto czekoladą i zmielonymi herbatnikami. Wstaw deser do lodówki na około 1–1,5 godziny jeśli masz na to czas 😉

Ciasto Masza

SKŁADNIKI

  • 300 g herbatników
  • 300 g cukru
  • 300 g mleka
  • 300 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mąka ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • wanilia lub cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE

W pół szklanki ciepłego mleka rozpuść łyżeczkę mąki. Zagotuj pozostałe mleko i wlej do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Pozostaw do ostygnięcia.

Wymieszaj miękkie masło z jajkiem i cukrem aż do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodaj do  schłodzonej już wcześniej masy, dodaj też wanilię. Zmiel ciastka i orzechy w np. maszynce do mięsa, włóż do reszty składników i dobrze wymieszaj.

Blaszkę z oddzielanym dnem przykryj pergaminem i ostrożnie włóż do niej powstałą masę. Użyj noża, aby wypoziomować powierzchnię. Włóż do lodówki aż ciasto stężeje. Możesz ozdobić górę orzechami i okruchami z ciasteczek.

Sernik „Fantazja”

SKŁADNIKI

  • 400 g twarogu
  • 200 g skondensowanego mleka
  • 700 g herbatników
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao
  • wanilia
  • kandyzowane owoce i orzechy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE

Do głębokiej miski dodaj połowę twarogu i połowę skondensowanego mleka i wanilię. W innej misce dokładnie wymieszaj drugą połowę twarogu z pozostałym skondensowanym mlekiem i kakao. Wlej mleko do głębokiego talerza. Zanurz ciasteczka w mleku i połóż je np. w blaszce do pieczenia, aby utworzyć gładką podstawę.

Wylej na nią masę twarogowo-waniliową, wyrównaj jej górę. Następną warstwą będzie pokrojony w cienkie koła banan. Kolejno ułóż ciastka namoczone w mleku, a na wierzchu masę twarogową z kakao. Udekoruj ciasto kandyzowanymi owocami i ulubionymi orzechami, pozostaw w lodówce do schłodzenia.

Ciasto „Kawowy aromat”

SKŁADNIKI

  • 500 g herbatników
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki kakao
  • wanilina lub cukier waniliowy
  • 100 g czekolady

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj jajka z cukrem, kakao i wanilią w kąpieli wodnej, mieszaj aż pozbędziesz się grudek. Odstaw do schłodzenia, następnie dodaj miękkie masło i ubij, aż uzyskasz jednorodną masę. Na blaszce ułóż równomiernie herbatniki, uprzednio nasączone mocną kawą. Wyłóż na podstawę połowę kremu, następnie ponownie herbatniki i krem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Posyp przed podaniem startą czekoladą.

Jeśli nie ma już czasu, zrób szybki deser. Wymieszaj wszystkie składniki z poprzedniego przepisu, z wyjątkiem ciastek, a następnie dodaj ciasteczka, zmielone na miękisz. Nałóż powstałą masę na folię spożywczą, zawiń ją w kiełbasę. Włóż do lodówki na pół godziny. Gotowe!

Poczęstuj domowników i swoim znajomych tymi pysznymi deserami . Wszyscy będą zachwyceni ich smakiem a Ty szybkością wykonania!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!