To przepyszne ciasto zagości w Twoim domu na dłużej – Góra Lodowa.

Ciasto góra lodowa to jedno z najsmaczniejszych ciast z kremem jakie jadłam. Choć nazwa jest dość specyficzna i wiele o cieście nie mówi to naprawdę warto wypróbować ten przepis.

Ciasto jest zrobione na bazie biszkoptu kakaowego, nasączonego kawą i przełożonego kremem budyniowym. Można użyć gotowego kremu karpatkowego, ale zachęcam do zrobienia domowego kremu. Wierzch ciasta stanowią biszkopty moczone w kremie budyniowym i zatopione w pysznej polewie na bazie mleka w proszku. Dzieląc polewę na dwie części możemy uzyskać wersję mleczną i kakaową.

Połączenie tych warstw pozwala uzyskać wspaniałe ciasto, które na pewno przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom. Góra Lodowa to świetny mix słodkiego ciasta z lekkim kremem i puszystym biszkoptem.

Po pokrojeniu ciasta, na każdym kawałku biszkopt stanowi nieregularny szczyt i prawdopodobnie do tego właśnie nawiązuje nazwa. Wspaniały smak i efektowny wygląd sprawiają, że ciasto idealnie nadaje się do postawienia na stole na każdej imprezie.

fot:  tygodnik-rolniczy.pll

CIASTO GÓRA LODOWA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 1/2 łyżki kakao

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka (pojedynczo). Za pomocą dużej drewnianej łyżki lub szpatułki dodajemy powoli suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm (lub większą) wykładamy papierem do pieczenia.

Wlewamy ciasto na blachę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części, które stworzą warstwy. W 150 ml mleka rozpuszczamy proszek budyniowy i dodajemy żółtka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią.

Zdejmujemy z ognia i powoli, cały czas mieszając dolewamy zimne mleko. Gotujemy na wolnym ogniu, aż budyń mocno zgęstnieje. Owijamy folią i zostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Miękkie masło rozbijamy mikserem, następnie dodajemy po łyżce budyń.

Jedną część biszkoptu układamy w brytfannie, nasączamy połową naparu z kawy i pokrywamy jedną częścią kremu budyniowego. Przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy resztę kremu. Ścinamy spód biszkopcików, by jedna strona była równa i układamy na kremie w rzędach, lekko wciskając.

Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Do czasu przygotowania polewy wstawiamy do lodówki. Roztapiamy masło lub margarynę na ogniu, następnie dodajemy wodę oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

Wsypujemy mleko w proszku nie przestając mieszać. Gotowy krem dzielimy na dwie części, by zrobić polewę. Do jednego kremu dodajemy przesiane kakao, do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa szybko tężeje. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc).

Polewę można nakładać tak, by stworzyć na cieście wzory. Najlepiej kroi się nożem zmoczonym gorącą wodą. Smacznego! Nie zapomnij udostępnić przepis znajomym!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!