Wystarczy je ugnieść, nie czekaj aż droższe zaczną działać: Sekret pysznego, miękkiego ciasta drożdżowego – Przygotujesz je w 10 minut.
2 475
Jeśli szukacie uniwersalnego przepisu na ciasto drożdżowe, to ten będzie idealny. Przygotowanie ciasta zajmie wam mniej niż godzinę.
Tu nie trzeba czekać na wyrastanie. Sekret pysznego, miękkiego ciasta drożdżowego tkwi w dwuetapowym pieczenie, co pozwala na szybkie, ale stopniowe podgrzanie ciasta.
To ciasto drożdżowe doskonale nadaje się do wypieków na słodko i wytrawnie. Śmiało można nadziać je owocami lub marmoladą lub przygotować z niego jakieś wytrawny wypiek. Takie szybkie drożdżowe ciasto sprawdzi się nawet jako spód do domowej pizzy. Koniecznie spróbujcie.
Składniki:
700 g mąki pszennej
350 ml wody
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
4 łyżki oleju np. słonecznikowego
80 g masła
33 g świeżych drożdży lub 11 g suchych drożdży
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło i wodę podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do przestudzenia. Uwaga! Nasza mieszana ma być ciepła, ale nie gorąca. Zbyt duża temperatura może zepsuć właściwości drożdży.
Do mieszanki wkruszamy drożdże, dodajemy sól, cukier i olej. Wszystko razem mieszamy. Uwaga! Używając suche drożdże dodajemy je bezpośrednio do mąki. Do większej miski przesiewamy mąkę pszenną, a następnie dodajemy naszą mieszankę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. W razie potrzeby rękę podczas wyrabiania można delikatnie posypać mąką.
Ciasto umieszczamy na blaszce. Blaszkę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy najpierw przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Następnie zamykamy drzwiczki i pieczemy nasze ciasto kolejne 30 minut. Smacznego!