smakuje jak z cukierni – przepis tani i szybki: Pyszne ciasto z rozpływającym się w ustach kremem.
2 346
Przesiej mąkę i dodaj do niej sól oraz proszek do pieczenia. W rondelku, na małym ogniu rozpuść masło. Dodaj mleko, wodę i zagotuj. Wtedy dodaj mąkę. Ciągle mieszaj, aż ciasto przestanie przylegać do ścian rondelka.
Wtedy zdejmij je z ognia i poczekaj aż wystygnie. Wtedy wbij jajka i wymieszaj, do osiągnięcia gładkiej masy. Gdy ciasto będzie gotowe, rozdziel je na dwie równe porcje.
Ułóż je na okrągłych foremkach. Włóż jedną do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 minut. Następnie upiecz drugą połowę ciasta.
Podczas pieczenia przygotuj krem.
W tym celu zmieszaj mąkę, mleko i cukier. Wbij jajka i ugotuj, aż powstanie budyń. Pozwól mu wystygnąć. W innym naczyniu ubij masło mikserem.
Łyżeczkami dodawaj do niego schłodzony budyń, dokładnie mieszając. Do foremki włóż pierwsze ciasto i umieść na nim krem. Nakryj go drugim ciastem.
Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Najlepiej podawać schłodzone.