Ciasto bananowe z musem czekoladowym. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.

Lubisz słodkie desery z bananami? Banany bardzo dobrze komponują się z musem czekoladowym, więc koniecznie spróbuj tego naprawdę pysznego ciasta bananowego.

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 50 g migdałów
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 200 g czekolady
  • 50 ml bitej śmietany
  • 50 g masła
  • 250 g serka śmietankowego lub mascarpone
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 250 ml bitej śmietany
  • 3 banany

PRZYGOTOWANIE:

Włóż migdały do ​​blendera i zmiksuj. Zimne masło zetrzyj na drobnej tarce, dodaj przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Doda migdały, cukier i jajko. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę i wstaw do lodówki na pół godziny.
Weź tortownicę i dociśnij ciasto do dna i brzegów formy. Schładzaj tak długo, aż piekarnik się nagrzeje.

Gdy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy tortownicę z lodówki, kilkakrotnie nakłuwamy ciasto widelcem i zawijamy brzegi w folię aluminiową, ponieważ w ten sposób ciasto nie odchodzi od formy podczas pieczenia. Pieczemy około 10 minut, następnie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 7-10 minut.

W małym rondelku podgrzej bitą śmietanę (50 ml) z masłem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, roztopić mieszając i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij resztę bitej śmietany (250 ml). W drugiej misce wymieszaj serek śmietankowy lub mascarpone, cukier puder i rum. Na koniec wymieszaj masę sera śmietankowego z kremem czekoladowym, a następnie dodaj sztywną bitą śmietanę.

Zimny spód posmaruj śmietanką, na wierzch ułóż banany, a następnie posmaruj resztą kremu. Schłódź i podawaj.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!