Tak pysznego i prostego ciasto jeszcze nie jadłam: Zrobiłam to ciasto w piątek, a już w sobotę zrobiłam drugie.
16 502
Jeśli myślicie, że ze zwykłych herbatników, czekolady i orzechów włoskich nie da się zrobić dobrego ciasta? Da się i jest pyszne! Dodatkowym plusem jest to, że deser nie wymaga pieczenia. A jeśli to nadal Was nie przekonało, to wystarczy po prostu je przygotować, a smak przekona Was sam.
Składniki:
800 g maślanych herbatników
100 g orzechów włoskich, lekko posiekanych
200 g cukru
60 g kakao
240 ml wody
150 g masła
1 łyżeczka aromatu waniliowego
120 g bitej śmietany
120 g czekolady mlecznej, posiekanej
Przygotowanie:
Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski.
Orzechy prażyć na suchej patelni przez około 5 minut, mieszając co chwilę.
Następnie przesypać do herbatników.
W rondelku, na średnim ogniu, połączyć cukier i kakao, wolno mieszając.
Gdy składniki się połączą, stopniowo dodać wodę, nie przestając mieszać. Następnie dodać masło, mieszać i gotować 7-8 minut, nie przestając mieszać.
Zdjąć z ognia, dodać aromat waniliowy i odstawić, aby masa nieco ostygła przez 10-15 minut.
Następnie przelać ją do herbatników i orzechów, wymieszać ręcznie.
Przenieś masę do tortownicy o średnicy 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
Docisnąć łyżką, aby przylegała do formy. Przykryć i schłodzić przez około 30 minut do 1 godziny.
W rondelku umieścić śmietankę, podgrzać, ale nie zagotować, wlać do posiekanej czekolady i wymieszać na jednolitą masę.
Wlać czekoladę na ciasto, odstawić na 3-4 godziny. Udekorować kawałkami orzechów.