Tak pysznego i prostego ciasto jeszcze nie jadłam: Zrobiłam to ciasto w piątek, a już w sobotę zrobiłam drugie.

Jeśli myślicie, że ze zwykłych herbatników, czekolady i orzechów włoskich nie da się zrobić dobrego ciasta? Da się i jest pyszne! Dodatkowym plusem jest to, że deser nie wymaga pieczenia. A jeśli to nadal Was nie przekonało, to wystarczy po prostu je przygotować, a smak przekona Was sam.

Składniki:

  • 800 g maślanych herbatników
  • 100 g orzechów włoskich, lekko posiekanych
  • 200 g cukru
  • 60 g kakao
  • 240 ml wody
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 120 g bitej śmietany
  • 120 g czekolady mlecznej, posiekanej

<b>Składniki:</b> <br>800 g maślanych herbatników <br>100 g orzechów włoskich,

Przygotowanie:

Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski.

<b>Przygotowanie:</b> <br>Herbatniki połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do

Orzechy prażyć na suchej patelni przez około 5 minut, mieszając co chwilę.

Orzechy prażyć na suchej patelni przez około 5 minut, mieszając co chwilę.

Następnie przesypać do herbatników.

Następnie przesypać do herbatników.

W rondelku, na średnim ogniu, połączyć cukier i kakao, wolno mieszając.

W rondelku, na średnim ogniu, połączyć cukier i kakao, wolno mieszając.

Gdy składniki się połączą, stopniowo dodać wodę, nie przestając mieszać. Następnie dodać masło, mieszać i gotować 7-8 minut, nie przestając mieszać.

Gdy składniki się połączą, stopniowo dodać wodę, nie przestając mieszać. Następn

Zdjąć z ognia, dodać aromat waniliowy i odstawić, aby masa nieco ostygła przez 10-15 minut.

Zdjąć z ognia, dodać aromat waniliowy i odstawić, aby masa nieco ostygła przez 1

Następnie przelać ją do herbatników i orzechów, wymieszać ręcznie.

Następnie przelać ją do herbatników i orzechów, wymieszać ręcznie.

Przenieś masę do tortownicy o średnicy 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.

Przenieś masę do tortownicy o średnicy 23 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.

Docisnąć łyżką, aby przylegała do formy. Przykryć i schłodzić przez około 30 minut do 1 godziny.

Docisnąć łyżką, aby przylegała do formy. Przykryć i schłodzić przez około 30 min

W rondelku umieścić śmietankę, podgrzać, ale nie zagotować, wlać do posiekanej czekolady i wymieszać na jednolitą masę.

W rondelku umieścić śmietankę, podgrzać, ale nie zagotować, wlać do posiekanej c
Wlać czekoladę na ciasto, odstawić na 3-4 godziny. Udekorować kawałkami orzechów

Wlać czekoladę na ciasto, odstawić na 3-4 godziny. Udekorować kawałkami orzechów.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!