Ciasteczka z dżemem – nie dostaniesz takich w żadnym sklepie. Obłędne w smaku
3 502
Przepis na ciasteczka z dżemem, których nie dostaniesz w żadnym sklepie!
Szybki przepis na domowe ciasteczka, których nie zastąpią żadne kupione w piekarni. Idealne do przygotowania w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych, albo do szybkiego zrobienia przed wieczornym relaksem, aby stanowiły dopełnienie przyjemnego wieczoru. Lepiej ten przepis zapisać, żeby zawsze mieć go pod ręką!
Składniki:
Masło 120g
Śmietana kwaśna 125g
Dżem – ulubiony smak – 100g
Cukier 1 łyżka
Mąka pszenna 250g
Cukier waniliowy 10g
Starta skórka z pomarańczy do smaku
Cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Łączymy miękkie masło z cukrem oraz śmietaną. Dorzucamy do całości skórkę pomarańczy oraz cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, a następnie ostrożnie posypujemy mąką. Zagniatamy ciasto oraz dzielimy je na dwie równe części. Obydwie owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Jedną połowę ciasta wałkujemy tak, aby uzyskać kształt prostokąta. Wycinamy z niego paski o szerokości około 6-8 cm. Nadzienie, czyli dżem należy umieścić na jednym końcu paska a następnie ostrożnie je zawinąć do środka. Po utworzeniu rulonów należy wykroić je w małe kostki. Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czas pieczenia to 20 minut. Na koniec wedle uznania możemy ciastka posypać cukrem pudrem. Smacznego!