Łatwa i może być wypełniona czymkolwiek. Bardzo szybka rolada: Przepis.

Doskonałe strudle z kwaśną śmietaną, które są bardzo smaczne i delikatne. ponadto są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Nadziejemy wszystkim: twarogiem, rodzynkami, wiśniami, jabłkami itp. U nas to wielki hit, ponieważ jest łatwy i pyszny! 

Składniki:

Ciasto

  • 30 dkg mąki pszennej
  • trochę soli
  • 1 całe jajko
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Wyrabianie

  • 10 dkg mąki pszennej
  • 10 dkg tłuszczu lub margaryny

Przed pieczeniem

  • kwaśna śmietana zmieszana z odrobiną oleju

Dodatkowo

  • nadzienie do smaku + śmietana

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na ciasto.

Rozwałkuj powstałe ciasto wałkiem do ciasta. Rozwałkuj na grubość pół centymetra.

Na wierzch wymieszaj mąkę z letnim tłuszczem (lub margaryną). Następnie rozwałkowane ciasto posmarować tą mieszanką.

Zwiń się jak bułka. Wkładamy go do lodówki (można go zostawić), aby tłuszcz lub margaryna do pieczenia stwardniały. Pokrój bułkę na 4 części. Zwiń każdy w cienki arkusz.

Umieść nadzienie na środku. Posmaruj śmietaną i zwiń.

Włożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia. Wierzch posmaruj olejem i kwaśną śmietaną.

Upiec ciastka na złoty kolor w ciągu 30-35 minut . Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Nadziejemy wszystkim: twarogiem, rodzynkami, wiśniami, jabłkami itp. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!