Piekę trzecią porcję i ciągle nam mało: Szybkie i chrupiące ciasteczka orzechowe.
252
Wystarczy rozwałkować, pokroić i upiec. Bardzo proste, warstwowe ciasteczka, które nie wymagają prawie żadnej pracy, a smakują absolutnie bosko! Te pyszne ciasteczka nie zajmują dużo czasu, a smakują naprawdę fantastycznie.
Składniki:
Na ciasto
250 g mąki zwykłej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
100 g masła (temperatura pokojowa)
100 g kwaśnej śmietany
Na kruszonkę:
90 g mąki
90 g cukru
25 g masła w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Przesiać 250 g mąki, dodać sól i sodę oczyszczoną, następnie wymieszać. Następnie dodajemy miękkie masło i wyrabiamy rękoma, aż powstanie miękkie ciasto.
Dodaj śmietanę, zawiń ciasto w plastikową torebkę. Włożyć do lodówki na 20 minut.
Przesiać 90 g mąki, dodać cukier, miękkie masło i wyrobić rękami kruche ciasto – okruszki.
Oddzielić białko od żółtka i osobno ubić je widelcem z 1 łyżką wody.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i posmaruj białkiem. Posypać bułką tartą, zostawiając trochę na boku, abyśmy mogli posypać wierzch ciastek.
Tak przygotowane ciasto zwiń w rulon, posmaruj żółtkiem i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Posypać resztą kruszonki.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35-40 minut.
Gdy ciasteczka będą gotowe, możemy je podać. Życzymy smacznego!