Ciasteczka według przepisu mojej babci. Zapach roznosi się po całej kuchni. Nawet sąsiad zapuka po przepis
1 627
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 g masła
2 jajka
40 g drożdży
1 proszek do pieczenia (użyłam połowy)
5-6 łyżek mleka + szczypta cukru
skórka cytryny
sól
jajko do posmarowania
Dowolne nadzienie:
twarożek
cukier
cukier waniliowy
rodzynki
Do posypania:
cukier
cynamon
kropla rumu
Przygotowanie:
Dodaj cukier, drożdże do letniego mleka i pozwól drożdżom wyrosnąć. Na wałku przetwarzamy mąkę, drożdże, jajka, sól, proszek, skórki i posiekane masło. Wyrabiamy gładkie, nieklejące się ciasto. Natychmiast podziel na pół i włóż jedną połowę do lodówki. W międzyczasie rozwałkuj pozostałą część ciasta na ok. 0,5 cm.
Wytnij nożem kwadraty około 7×7 cm i na każdy z nich nałóż nadzienie. Łączymy ze sobą przeciwległe końce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w ten sposób przetwarzamy również drugą połowę ciasta).
Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Smacznego!