Poznaj sposób ich przygotowania: Przepis na młode ziemniaki z pieca: Idealnie chrupiące i pyszne.

Genialny przepis na chrupiące młode ziemniaki, które można szybko przygotować i za każdym razem świetnie smakują. Doskonałe jako samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb.

Potrzebujesz:

  • Młode ziemniaki (około pół kg)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej około 50-60 ml
  • Mielona słodka papryka do smaku
  • Pieprz Cayenne do smaku
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • Suszony rozmaryn do smaku
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Młode ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki – nie obieraj.

Zagotuj wodę z solą.

Gdy woda się zagotuje, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10 minut.

Następnie odcedź i opłucz zimną wodą. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty- sól, pieprz paprykę, czosnek, rozmaryn i olej.

Dobrze wymieszaj.

Dodaj do ziemniaków i wymieszaj.

Przełóż do naczynia do pieczenia.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Następnie przemieszaj i piecz przez kolejne 20 minut. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!