Zaskoczę Cię tym przepisem: Pyszne chrupiące gofry w kilka chwil, bez użycia gofrownicy.
881
Gofry to pyszny i chrupiący deser, który smakuje tym dużym i małym. Jednak co zrobić, kiedy mamy na nie ochotę, a nie posiadamy gofrownicy. Na szczęście są na to sposoby!
Przygotowywanie gofrów jest trochę podobne do robienia naleśników, z tym że różnią się jedynie konsystencja ciasta. Dodatkowym atutem jest posiadanie przez Twoją patelnię prążkowanego dna. Dzięki temu gofry będą mieć taki sam ładny wzór jak w restauracjach.
Składniki:
mąka 1 szklanka
cukier 6 łyżek
jajka 4 sztuki
masło 240 g
wanilia (opcjonalnie do smaku)
Przygotowanie:
Aby zacząć przygotowywanie dokładnie utrzyj jajka wymieszane z cukrem. Kolejno rozpuść masło i dodaj je do przygotowanej wcześniej mieszaniny. Wsyp mąkę i wanilie i dobrze razem połącz wszystkie składniki.
Powstałe ciasto w konsystencji powinno przypominać skondensowane mleko. Aby zacząć wytwarzać gofry należy przygotować lekko ciepłą, suchą patelnię. Rozłóż na niej jedną łyżkę ciasta, którą należy ostrożnie rozprowadzić na całej powierzchni.
Smaż gofry z obu stron, natomiast kiedy je ściągniesz od razu zwiń w rulon. Jeśli chcesz może je podawać z różnymi dodatkami np. twarożkiem, owocami lub bitą śmietaną. Wszystko zależy od własnych preferencji i upodobań.
Jak już pewnie wiadomo przygotowanie gofrów w domu jest dziecinnie łatwe i zajmuje mało czasu. Dodatkowo są bardzo smaczne i chrupiące. Smacznego!