Jeszcze takich nie jadłaś. Połączenie tych składników sprawiło że te kotlety z kurczaka są nr 1 w moim domu.
1 011
Kotlety z kurczaka z chlebem są tak delikatne, ze po prostu rozpływają się w ustach! Pokochają je wszyscy Twoi domownicy, łączenie z najmłodszymi niejadkami. A jeśli zaserwujesz je na przyjacielskim spotkaniu, znajomi z pewnością nie odgadną z czego do końca zostały przygotowane.
Kotlety prezentują się doskonale również na świątecznym stole, a w dodatku są banalnie proste do przyrządzenia.
Składniki
Filet z kurczaka – 1 kg
Chleb – 190 g
Masło – 125 g
Mleko 250 ml
Mąka pszenna – 50 g
Sól – do smaku
Czarny pieprz (mielony) – do smaku
Przygotowanie
Usuń skórkę z chleba, posiekaj miąższ na kawałki średniej wielkości. Zalej je mlekiem, a najlepiej śmietaną i pozostaw do namoczenia.
Przeciśnij kurczaka przez maszynę do mięsa. Wymieszaj ze stopionym masłem, solą, pieprzem i namoczonym chlebem.
Wymieszaj powstałą masę rękami, aż stanie się jednorodna. Następnie przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw w lodówce na 20 minut.
Z masy uformuj małe kotlet. Obtocz je w mące i usmaż po obu stronach, aż uzyskasz złoty kolor. Smacznego!
Podziel się tym prostym, a smacznym przepisem z przyjaciółmi!