Prosty przepis na chrupiący, pyszny chlebek. Przepis dla początkujących, każdemu wyjdzie. Smak i zapach Cię oczaruje.
576
Zrobienie samemu chleba może wydać się niemałym wyzwaniem. W tym przepisie jest to dość proste, a chleb jest jak u mamy. Smak i zapach Cię oczaruje!
To przepis ze starej książki kucharskiej, jednak już po pierwszym zakochasz się w jego smaku, miękkości i delikatności. Wykonanie jest proste, a składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie, każdy ma je też w domu. Pyszny, zdrowy i domowy – to idealny chleb, nie można oczekiwać więcej.
Składniki:
pół litra przegotowanej wody w temp. 30-40 st. C
50g drożdży
czubata łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajo
6-7 szkl. mąki
Ciasto wyrabiać ze wszystkich składników, ma nie przyklejać się ono do rąk. Włożyć do wysmarowanej olejem formy, ciasto ma stanowić połowę wysokości formy (albo mniej). Ciasto przykryć ręcznikiem i zostawić na 20 minut. Potem włożyć do lodówki na około 60 minut, później piec w temperaturze 180 st. przez godzinę.
Po wyjęciu z piekarniku odstawić chleb na 5 minut, następnie wyjąć z formy i przykryć ścierką. Kiedy ostygnie można go jeść. Smacznego!