Doskonały przepis na wyborny chleb ziemniaczany od piekarza według 100-letniej receptury.
2 080
Teraz możesz przystąpić do pracy, mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj, następnie zetrzyj na drobnej tarce ziemniaki i wrzuć do mąki. Kolejnym krokiem, jaki należy uczynić to musisz świeże drożdże rozkruszyć na ziemniaki, posypać cukrem i wlać część letniej wody, niech droższe zakwaszą-trwa to około 15 minut.
Gdy ta czynność zostanie wykonana, zacznij je, czyli drożdże, delikatnie mieszać z mąką, dodając olej i ocet, a także wsyp cały kminek. Mieszankę trzeba dokładnie przerabiać rękami, aż do momentu, kiedy osiądziesz niezbędną konsystencję.
Wierzch posyp mąką, spód przykryj czystą ściereczką i pozwól, ażeby ciasto wyrosło do podwójnej objętości. Musisz na to poczekać około 1 godziny. Gdy tak się stanie, lekko uformuj niedużych rozmiarów bochenek i po chwili, mniej więcej 15 minut włóż do piekarnika.
Piec w nim przez pierwsze 10 minut w temperaturze 225 stopni Celsjusza na funkcji grzania dolnego i górnego z wentylatorem, a kolejne 50 minut w temperaturze 190 stopni. Po godzinie upieczony chleb odstaw do wystygnięcia na grillu. Smacznego!