Pomysł ten jest nie tylko prosty, ale i zapewnia doskonałe walory smakowe.

Opiekany chleb

Masz w domu chleb, który już nie jest wystarczająco świeży, aby przygotować z niego świeże i chrupiące kanapki? Nic nie szkodzi, mamy dla Was idealny przepis, do którego taki chleb będzie idealny.

Składniki:

  • starszy chleb – 1 sztuka
  • jajka – 3 sztuki
  • olej roślinny – 25 ml
  • sól – 1 łyżka
  • pomidor – 1 sztuka
  • jogurt naturalny – 220 ml
  • pietruszka – 1 sztuka
  • ser cheddar (starty) – 120 g
  • ser feta – 100 g
  • czerwona papryka – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Cały chleb pokrój w paski o wielkości około 2 cm i umieść na dnie naczynia żaroodpornego, tak aby całe dno było wypełnione.

W osobnej misce ubij całe 3 jajka dodaj jogurt, sól, olej i wymieszaj bardzo dokładnie przy pomocy trzepaczki. Następnie dodaj posiekaną wcześniej pietruszkę.

Wymieszaj wszystkie składniki i polej nimi wcześniej wyłożony pokrojony chleb. Górę dania posyp posiekanym serem feta i pomidorem, pokrojonym na małe kawałeczki.

Dodaj pieprz, ser cheddar. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż danie do niego. Piecz przez około 30 – 35 minut, tak aby ser na wierchu był dokładnie roztopiony. Po tym czasie opiekany chleb jest gotowy do podania Twoim gościom.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!