Chleb piwny z sezamem – Przekonaj się, jakie to smaczne

Chleb piwny z sezamem – proces przygotowania

Od teraz zawsze możesz mieć pod ręką świeże pieczywo. Wypróbuj prosty przepis na chleb piwny, który z łatwością przygotujesz mieszając zaledwie kilka składników.

Składniki

  • mąka pełnoziarnista – 100 g
  • mąka pszenna – 200 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • piwo – 400 ml
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • nasiona sezamu – do smaku

Przygotowanie

Obydwa rodzaje mąki przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Uwaga: Ważne jest, aby mąkę przesiać tak, aby w cieście nie było grudek.

Do miski wlać piwo, dokładnie wymieszać składniki i wyrobić gładkie ciasto, które odstawiamy na 10 minut. Uwaga: Dodaj piwo trzykrotnie. Dzięki temu składniki łatwiej się połączą.

Formę do pieczenia smarujemy oliwą, posypujemy mąką i wlewamy przygotowane ciasto, posypujemy powierzchnię ziarnami sezamu. Piecz chleb piwny w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut. Następnie zwiększ temperaturę piekarnika do maksymalnej i piecz przez kolejne 5 minut. Uwaga: Ze względu na wzrost temperatury chleb będzie miał ładną chrupiącą skórkę.

Po upieczeniu chleb ostudzić i podawać pokrojony na kawałki z dowolnymi dodatkami. Uwaga: Jeśli chleb przechowujesz w szczelnym pojemniku w temperaturze 20-25°C, chleb może przetrwać do 3 dni.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!