Kiedy sąsiadka dała mi przepis na tą cebulowa sałatka z jajkiem, często gości na moim stole. Moment i gotowa.
72 774
Jak przygotować smaczną przekąskę, jeśli w domu są tylko cebule i jajka? To proste! Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić soczystą i pyszną sałatkę „Chipollino”. Danie przygotowywane jest w mgnieniu oka, a jej smak zachwyci każdego!
SKŁADNIKI:
3-4 duże cebule
3 jajka
1 łyżka ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżki majonezu lub śmietany
PRZYGOTOWANIE:
Ugotuj jajka na twardo i obierz ze skorupek. Pokrój je w dużą kostkę.
Cebule oczyść i pokrój w cienkie półpierścienie. Zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut, następnie przecedzić za pomocą durszlaka. Do szklanki wody dodaj sól, cukier i ocet. Wymieszaj i zalej cebulę tą marynatą. Pozostaw na 15–20 minut.
Po upłynięciu czasu wyjmij cebulę z marynaty dłońmi delikatnie odciskając nadmiar płynu..
Marynowaną cebulę wymieszaj z posiekanymi jajkami i majonezem. Dodaj dowolne, ulubione przyprawy. Smacznego!
Bardzo prosty przepis, prawda? Koniecznie spróbuj przygotować sałatkę z cebulą i opowiedz nam o swoich wrażeniach w komentarzach.