Jak przygotować ziemniaki z cebulką w nowej odsłonie. Przepis który zaskoczy smakiem nawet Ciebie.

Jak przygotować ziemniaki z cebulką w nowej odsłonie? Sprawdź przepis, który zaskoczy nawet Ciebie!

Od ponad 300 lat kartofle figurują w naszej kuchni. Choć początkowo był traktowany sceptycznie, to dziś ich uprawa jest rozpowszechniona.

W przepisach kulinarnych znajdziemy wiele pomysłów z wykorzystaniem ziemniaków, są nie tylko gotowane, smażone i pieczone, nawet można z nich ciasto upiec. Poniżej prezentuję kolejny pomysł na wykorzystanie ziemniaków w kuchni. Mam nadzieję, że skradnie serca!

Składniki:

  • ponad ½ kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

Paprykę wyczyść z nasion i pokrój w drobne paski. Tak samo pokrój obraną marchewkę i obrane ziemniaki. Możesz użyć specjalnej obieraczki czy tarki, dzięki której uzyskasz cienkie paski. Chodzi o uzyskanie kształtu takiego, jaki spotykasz w kuchni np. koreańskiej.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na rozgrzanej patelni lub woku przysmaż cebulkę na oleju, dodaj marchew. Przy smażeniu cały czas mieszaj. Po około 3 minutach dodaj starte ziemniaki.

Gdy ziemniaki będą gotowe, do mieszanki wrzuć pokrojoną paprykę. Smaż jeszcze około 3 minut. Na samym końcu dodaj sos sojowy, ocet oraz zioła. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Tak wymieszane produkty jeszcze kilka minut przytrzymaj na ogniu pod przykryciem. Uroku całej potrawie dodaje forma przygotowanych składników.

Naprawdę zjesz potrawę oczami. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!