Sekret szefa kuchni pobliskiej restauracji: jak gotują buraki w restauracjach, aby zaoszczędzić czas i nie stracić smaku.
61 029
Przygotowywanie buraków w piekarniku to o sposób nie tylko o wiele szybszy w porównaniu do ich gotowania.
Ale także pozwalający zachować chrupkość i bogactwo składników odżywczych. Gotowanie powoduje bowiem utratę większości soków zawartych w warzywach, a ponadto sprawia, iż są one wodniste i całkowicie pozbawione smaku.
Niezbędne produkty do przygotowania potrawy:
buraki
2 łyżki oleju roślinnego
sól – wedle uznania
ewentualnie ocet balsamiczny oraz cukier
Sposób wykonania (jeśli chcesz upiec kilka buraków, pamiętaj, aby były one porównywalnej wielkości) :
Warzywa umyj dokładnie przy pomocy szczotki bądź gąbki do mycia naczyń, po czym odsącz je dokładnie używając w tym celu ręcznika papierowego.
Odetnij końce buraków. Przygotuj folię oraz nasączony wodą papier do pieczenia. Przy pomocy wykałaczki wykonaj w warzywach nakłucia.
Tak przygotowane buraki posól i polej olejem roślinnym. Możesz dodać również ocet balsamiczny lub odrobinę cukru dla wzmocnienia smaku.
Każde warzywo z osobna owiń najpierw w papier do pieczenia, a potem w folię. Piecz przez czas około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości buraków) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Przygotowane w ten sposób buraki mają niezwykle intensywny smak, a ponadto zachowują w sobie wszystkie wartości odżywcze. Smacznego!